Κοραή 31, Μοσχάτο
info@inquality.gr
Υπηρεσίες & Εξοπλισμός Ποιοτικού Ελέγχου

Μη Καταστροφικός ΈλεγχοςΒασικές Έννοιες Ελέγχων με Υπερήχους (UCI)

21 Ιουλίου, 2021
Βασικές Έννοιες Ελέγχων με Υπερήχους (UCI)
Μη Καταστροφικοί Έλεγχοι με Υπερήχους (Ultrasonic Testing)

Ασυνέχειες μη ορατές από το ανθρώπινο μάτι και κρυμμένες εντός των επιφανειών μπορούν να ανιχνευθούν με τον έλεγχο μέσω υπερήχων (ultrasonic testing). Ο έλεγχος μέσω υπερήχων ανήκει στους Μη Καταστροφικούς Ελέγχους (NDT).

Πλην ελέγχων, μέσω της χρήσης υπερήχων μπορούν να πραγματοποιηθούν και μετρήσεις. Η πιο γνωστή μέτρηση μέσω υπερήχων, είναι η μέτρηση του πάχους τοιχωμάτων.

Κύριες Εφαρμογές Χρήσης Υπερήχων
  • Έλεγχος συγκολλήσεων
  • Έλεγχος χυτών προϊόντων
  • Αυτόματος έλεγχος προϊόντων μαζικής παραγωγής με απλές γεωμετρίες, όπως ημιτελή προϊόντα σιδηρούχα, μη σιδηρούχα και πλαστικά
  • Μετρήσεις πάχους τοιχώματος σε σωλήνες, δοχεία κ.ά. Γενικότερα, οι παχυμετρήσεις με την χρήση υπερήχων, βρίσκουν εφαρμογή όταν είναι προσβάσιμη η μία μόνο πλευρά του εξαρτήματος, εκεί δηλαδή που τα συμβατικά παχύμετρα αδυνατούν να προσφέρουν την λύση
Αρχή Λειτουργίας

 

Συχνότητες Υπερήχων

Εύρος Συχνότητας Υπερήχων

Ως υπέρηχος νοείται το ηχητικό κύμα με συχνότητα μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος (> 20kHz). Το μέσο εύρος συχνοτήτων που χρησιμοποιείται κατά τον έλεγχο με υπέρηχο είναι 0,5MHz έως 10MHz. Αυτό, υπερβαίνει κατά πολύ τις συχνότητες που μπορεί να συλλάβει το ανθρώπινο αυτί. Για ειδικούς ελέγχους με υπέρηχους, το εύρος των συχνοτήτων μπορεί να είναι κάτω από 0,5MHz ή και πάνω από 10MHz.

Μετάδοση Υπερήχων από το ένα μέσο στο άλλο

Όταν το κύμα υπερήχου μεταφέρεται από ένα μέσο προς το άλλο, το ένα μέρος του ανακλάται και το άλλο μέρος μεταδίδεται. Η αναλογία τους εξαρτάται από τις διαφορές των δύο αυτών μέσων (σε σχέση με την ταχύτητα και την πυκνότητα του ήχου). Στο σημείο μετάβασης από τον χάλυβα στον αέρα η διαφορά αυτή είναι πολύ μεγάλη, κάτι που οδηγεί σε ένα πλήρως ανακλώμενο κύμα υπερήχου.

Εύρεση Ασυνεχειών

Αρχή Λειτουργίας Υπερήχων

Οι ασυνέχειες σε ένα εξάρτημα, συνηθέστερα αποτελούνται από εγκλείσματα αέρα (πόροι, ρωγμές κ.ά). Όταν το κύμα υπερήχου τις συναντά, επιστρέφει πλήρως στο αρχικό σημείο μετάδοσής του. Αυτό έχει ώς συνέπεια να αναγνωρίζεται, πάραυτα, η ασυνέχεια από τον χειριστή της όποιας συσκευής υπερήχου.

Αναγκαιότητα Απουσίας Αέρα

Πολύ σημαντικό, ωστόσο, κατά τον έλεγχο με υπερήχους είναι να διασφαλιστεί ότι μεταξύ της κεφαλής υπερήχων και του εξαρτήματος προς έλεγχο δεν παρεμβάλλεται διάκενο αέρα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιείται ένα υλικό σύζευξης (νερό, gel, γλυκερίνη κ.ά). Σε αυτοματοποιημένους ελέγχους με υπέρηχους, συνήθως όλο το εξάρτημα μαζί με τις κεφαλές υπερήχων βυθίζεται σε νερό.

Ταχύτητα Ήχου

Η ταχύτητα του ήχου είναι σταθερή στα υλικά και ανέρχεται στα 330m/s στον αέρα (στους 0°C) & 5920 m/s στον χάλυβα. Από την στιγμή που η ταχύτητα του ήχου είναι σταθερή και γνωστή στα υλικά, το βάθος της ασυνέχειας μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια από τον χρόνο διέλευσης του υπερήχου. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια και το πάχος των τοιχωμάτων.

ΤTαχύτητα ήχου στα Υλικά

Συνεργασία inQuality με KARL DEUTSCH

Η inQuality έχει συνεργασία με ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην κατασκευή συστημάτων Μη Καταστροφικών Ελέγχων, την KARL DEUTSCH Γερμανίας.

Συσκευή Εύρεσης Ατελειών με Υπερήχους KARL DEUTSCH Παχύμετρο Υπερήχων KARL DEUTSCH

 

Οι συσκευές εύρεσης ατελειών με υπέρηχους Echograph 1095 και τα παχύμετρα υπερήχων Echometer θεωρούνται «State of the Art» προϊόντα και είναι αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας της KARL DEUTSCH στον χώρο των Μη Καταστροφικών Ελέγχων (άνω των 70 ετών). Οι παραπάνω συσκευές προτιμώνται από πλήθος βιομηχανιών παγκοσμίως, για την πολύ υψηλή ακρίβεια και επαναληψιμότητα που προσφέρουν. Ταυτόχρονα, όμως, και για την κατασκευαστική αρτιότητα που τις διακρίνει.

Vaggelis Efthymiou